היאלורונידאז לטיפול במילוי קמטים ושפתיים כושל

היאלורונידאז

היאלורונידאז (hyaluronidase) הוא פתרון לסיבוכים אשר נוצרו לאחר הזרקות של חומצה היאלורונית. אמנם נכון הדבר כי החומצה ההיאלורונית הוא מוצר המשמש כחומר מילוי שהוא בטוח באופן יוצא דופן ולמעשה הוא גם נטול כל סיכון או סיבוכים למיניהם, אך מכיוון שמספר הטיפולים שנעשים איתו הוא רב כל כך כל פעם צצים סיבוכים בלתי צפויים אם כי מועטים. קיימים אזורים מורכבים כמו מתחת לעין, הלחיים ובשפתיים בהם עלול להתפתח סיבוך.

מה שמסבך יותר היא ההחלטה של איזה הרכב של חומר מילוי להשתמש ואיזה סוג של חומצה היאלורונית תהיה בשימוש. ישנן 4 יצרניות גדולות אשר נחשבות לבטוחות ביותר והם גלדרמה שמייצרת את הרסטילן, אלרגן (שנרכשה ע״י טבע) שמייצרת את הג’ובידרם, טאוקסן אשר מייצרת טאוסיאל ופילוגרה, הבדלים ביניהם גדולים מאוד והם גדולים עוד יותר בין כל ההרכבים שלהם. יהיו כאלו עם כושר ספיגת מים גדול יותר או עם קושיות גדולה או קטנה יותר וכד’. וכפי שאפשר לשער יש לקחת את הגורמים האלה בחשבון כדי למנוע סיבוכים ותוצאות לא רצויות.

המלצת המערכת

עברתם מילוי קמטים או עיבוי שפתיים ממש עכשיו והתוצאה ממש לא נראית לכם? לפני שאתם נכנסים לפאניקה וממהרים לפרק את החומצה ההיאלורונית, המתינו יומיים שלושה, הנפיחות יורדת והכל מסתדר! אם בכל זאת חלף שבוע והתוצאה ממש מוגזמת, גשו לאותו רופא ודרשו ממנו לפרק את החומר.

 


מה זה היאלורונידאז?

ההיאלורונידאז הוא אנזים, קטליזאטור (זרז), אשר הורס ושוחק את המולקולה של החומצה ההיאלורונית ומוביל לספיגה מהירה שלה ומעלים אותה. ההריסה של המולקולה יכולה להיות עם התנגדות שהיא יחסית לתפקוד של החומצה ההיאלורונית שהוזרקה ולכן אלו בעלי הרכב הקישוריות הגבוה יזדקקו ליותר מזריקה אחת של היאלורונידאז במיוחד אפשר למנות את הג’ובידרם. השאלה הנשאלת היא בכמה זמן סופגים את החומר בחזרה? והתשובה היא כי החומר יעלם תוך פחות מ- 24 שעות וזאת במידה ואין צורך בטיפול נוסף.

 


מתי משתמשים בהיאלורונידאז?

למעשה, כל חומר מילוי עלול לגרום לבעיות, אך ברור לכל כי החומרים אשר נספגים הם הבטוחים ביותר לאורך כל הזמן. הרבה אנשים מכירים את הבעיות של החומרים הפולימרים (כמו סיליקון נוזלי) אשר משאיר עיוות צורה בפנים או סיבוכים רציניים כאשר הם מוזרקים בחזה או בישבן, ובנוסף אין דרך להוציא אותו מהגוף. ישנם גם בעיות עם חומרים אחרים כמו ארטיקול, דרמלייב או ביואלקמיד אשר לכולם היה אישור וכולם “עשו בעיות”. חומרי המילוי האידיאלים הם אלו הבטוחים אשר לא יהפכו לגושים או יביאו לריאקציות של הגוף, שלא ינדדו, ושלא יהיו לכמוסות או לפיברוזיס, שלא יהיו דלקות ושהחומר יהיה עשוי ככל האפשר ממרכיבים טבעיים של הדרמיס ושיתמזג בצורה טבעית, וכאן ככול הנראה נשארת רק החומצה ההיאלורונית.

נשאלת השאלה, מהם הסיבוכים אשר עלולים להתרחש לאחר הטיפול בחומצה היאלורונית? למעשה מעט מאוד אך ישנם עדיין מקרים כמו הסיבוכים או התוצאות הלא רצויות שהם בשורשם הדלקות הקבועות שלאחר הטיפול, האי סדרים או חוסר הסימטריה והתוצאות המלאכותיות שאינן טבעיות לחלוטין. בנוסף, ישנם גורמים נוספים שאותם נסקור בהמשך. בשביל כל הגורמים הקודמים שהוזכרו, ובמקרים רבים אחרים יהיה הדבר הטוב ביותר להתחיל בטיפול מהתחלה לאחר שסופגים חזרה את כל החומר שהוזרק על ידי הזרקה של היאלורונידאז (hyaluronidase).

 


תופעות לוואי המחייבות טיפול היאלורונידאז

הזרקת יתר – הבעיה הנפוצה ביותר היא בעיקר בשפתיים, אך גם באזורים שמסביב לעין, כאשר נוצר נפח יתר על המידה אשר מותח את העור. נכון הדבר כי החומר נספג תוך שנה, אך לפעמים גם יותר, ולא תמיד רוצים לחכות, אלא להיפטר מהמפגע בצורה מיידית.

א-סימטריה – לפעמים כאשר נוצרת אי סימטריה והאופציה של להוסיף חומרי מילוי אינה טובה אלא צריך לגרוע.

תוצאה מלאכותית – גם כאן יהיה מצב כי ההוספה של חומר המילוי תרע ולא תוסיף לבעיה ויהיה צורך לגרוע את החומר ולטפל מחדש.

בצקות ודלקות מתמשכות – לאחר השבועות הראשונים יהיו מקרים בהם החומצה לא תיספג לגמרי ומה שנשאר יגרום לבצקת סביבתית. הדבר נראה לעיתים קרובות יותר בעפעף בטיפול בשקעים מתחת לעיניים, הדבר מתרחש כאשר מזריקים לעפעף התחתון מעל השריר של ארובת העין אשר גורם לבצקת או דלקת עם צבע סגול בגלל השקיפות של הסיבים שנעשים יותר כהים בגלל השרירים וההשתקפות של העור. זה מה שנקרא “אפקט טינדל” אשר נוצר כאשר משתמשים בחומצות היאלורוניות עם רמת קישוריות נמוכה (העפעפיים התחתונים נראים כמו שקיות שבמקרה זה אינן שקיות שומן או נוזלים שהצטברו ואינם גם עודף של חומרי מילוי אלא בצקת). אם המצב לא יחלוף לבד לאחר מספר שבועות יש לתקן זאת עם היאלורונידאז.

 


אופן הטיפול בהיאלורונידאז

את ההיאלורונידאז מזריקים בכמויות מזעריות באזור הטיפול וללא כאב כאשר משתמשים במחט עדינה ביותר שאינה מחוללת כאב או עקצוץ כלשהו גם לא בזמן הדקירה או לאחריה. התוצאות הן כמעט מידיות ישנם מקרים בהם זריקה אחת תהיה מספקת, יהיו מקרים בהם יהיה צורך לחזור פעם נוספת על התהליך לאחר שבוע. הדבר הטוב ביותר שיש לעשותו הוא לשחוק ולספוג את כל החומצה הקיימת ולאחר מכן, כעבור זמן מה לשוב ולהזריק אותו. היעילות של ההיאלורונידאז תלויה בעיקר בסוג החומצה ההיאלורונית שהשתמשו בה. ככל שהיא עם יותר קישוריות הטיפול יהיה יעיל יותר.

ולכן, ככל שרמת הקישוריות שלה יהיה גבוה יותר יהיה סיכוי קטן יותר לאפקט טינדל שבו הרסטילן יהיה המתאים ביותר בטיפול של עיניים שקועות ויהיו הרבה אשר יעדיפו הזרקת שומן עצמי אשר מתמזג להפליא עם הגוף. משתמשים בהרבה סוגים של חברות מסחר שונות שלכל אחת מהן יש את ההתאמות שלה ביחס לאזורי טיפול כאשר לפעמים מעדיפים חומצה היאלורונית יותר צפופה ובאחרים עם קישוריות נמוכות יותר או רכות במיוחד ושמתפזרות ליותר מקום כמו וולבלה של אלרגן שהוא טוב במיוחד לתיקון ועיבוי שפתיים.