חומצה היאלורונית (HA) היא גליקוסמינוגליקן (Glycosaminoglycan) שהוא חומר המתחבר לקולגן, מתמזג איתו ויוצר סחוס. תפקידה הוא לא רק לשמור על פרקי כריות הסחוס חזקים וגמישים אלא גם להגדיל את אספקת נוזל סיכת המפרקים. חומצה היאלורונית מצויה בכל רקמה בגוף וחיוניותה רבה! היא עוזרת בהעברת חומרי מזון והרחקת רעלנים מתאים אשר אין בהם אספקת דם, כאלו אשר נמצאים בסחוס. ללא כמות מתאימה של חומצה היאלורונית, הפרקים יהיו עדינים ושבריריים. לא רק שהיא שומרת על “שימון” הפרקים, היא גם מעודדת את עצירת הנוזלים ברקמות גוף אחרות. חומצה היאלורונית, בריכוזים גדולים חוץ תאים (הנוזל הממלא את החלל בין הרקמות) שומרת על לחות העור ומעודדת את ייצור הקולגן והאלסטין האחראיים עם המראה הצעיר והרענן בעיקר באזור הפנים.
צריכים למלא קמט? זקוקים לעיבוי שפתיים או עיצוב לחיים? למרות שהנטייה הטבעית היא לחפש חומר מילוי קבוע הרי שהמלצתנו במקרים הללו היא להתרחק מחומרים קבועים כמו מאש ו״ללכת״ על חומרי מילוי בטוחים וטבעיים המבוססים על חומצה היאלורונית (רסטילן, ג׳ובידרם, סטילאג׳, לומינרה, טאוסיאל ועוד). התייעצו עם המומחים שלנו, שידעו להתאים לכם חומר מילוי מושלם.
“היאלורוניק אסיד” צובר פופולאריות רבה בתעשית הקוסמטיקה והאסתטיקה הרפואית. מוצרי קוסמטיקה רבים מכילים חומצה היאלורונית ושומרים על לחות העור, מותירם אותו חלק יותר וגמיש יותר. מחקרים רפואיים אף מראים כי החומצה היאלורונית אף גורמת לפצעים להחלים במהירות רבה יותר, ומונעת תופעה של הזדקנות העור וצלקות. הזרקת חומרי מילוי מיועדת לטשטש הופעות של קווים בעור, נפילת העור או שקיעתו כתוצאה מהזדקנות או במצבים בהם המטופל סובל מצלקות. החומצה היא חומר המתפרק ונספג בגוף ולכן כל השימושים הרפואיים והקוסמטיים באמצעותה אינם קבועים, ברוב המקרים מילוי חומצה היאלורונית “מחזיק מעמד” עד שנה לאחריו תזדקקו להזרקת חומר נוסף.
רוב חומרי המילוי הזמניים והנפוצים בעולם מבוססים על חומצה היאלורונית המכונה גם חומצה מצולבת או מוצלבת. לפניכם רשימת חומרי מילוי של חברות יצרניות שונות שמורכבים מחומצה היאלורונית. הרשימה שלפניכם מתעדכנת תדיר שכן אחת למספר חודשים מנסים להחדיר לשוק מוצרים נוספים. להלן החומרים שידועים לנו כיום (וודאי ישנם עוד): רסטילן ומוצריו ובהם רסטילן פרלן, ג’ובידרם, טאוסיאל, אסדרם, סטילאז’, פילורגה, היאלסטייל, אטלן, מטרידקס, מטרידור, פרפקטה, אסטיליס ועוד.
השפתיים הן מרכז שרירים שלדי המכוסה על ידי רקמות עור. שכבות העור של השפתיים מורכבות בעיקר מרקמות החיבור ומרכיבים כמו חומצה היאלורונית וקולגן אשר מעצבות את המבנה (הצורה) ומדשנות את השפתיים. החומצה שמחוברת למים יוצרת נוזל ג’לי אשר משרה הידרציה על הרקמות הסמוכות ושומר על הקולגן מוזן ובריא. התוצאה של שפתיים בריאות ולחות ומדושנות היא כאשר הן מוגנות היטב מהסביבה. אחד מחומרי המילוי המובילים לעיבוי ומילוי השפתיים היא החומצה ההיאלורונית, מומלץ להתייעץ על כך עם הרופא המטפל!
ש. אני מעוניינת למלא קמטים באזורים שונים בפנים, איזה חומר מומלץ?
ת. רוב ההזרקות למטרות קוסמטיות המבוצעות בישראל נעשות ע״י הזרקה של חומצה היאלורונית, לחומצה שמות מסחריים רבים כאשר הבולטים שבהם הם הרסטילן, טאוסיאל וג׳ובידרם. ההמלצה היא שימוש בחומר טבעי שאינו גורם לבעיות אולם מחזיק עד לפרקי זמן של שנה וזה חסרונה הבולט של החומצה. התאמת החומר למטופל נבחרת בשיתוף בין הרופא המטפל למטופל, בהתאם לסוג ומיקום הקמטים ובהתאם לסוג העור. חשוב להבין גם כי לכל רופא העדפות משלו, מומלץ להזריק חומרי מילוי המבוססים על חומצה היאלורונית שקיבלו את אישור המינהל האמריקאי שידוע בנוקשותו לאשר כל תרופה או אביזר.
ש. כמה עולה מזרק של חומצה היאלורונית? וכיצד מתבצע תמחור ההליך?
ת. מחירו של מזרק אחד (רוב המזרקים מכילים כמות של 1 סמ״ק) לרופא המטפל הוא בין 400 - 650 ש״ח, תלוי בחברה היצרנית ובאיכות החומצה, ישנן חברות מסחריות שמוכרות את החומר במחירים נמוכים יותר, שימו לב אם יש להן אישור מטעם ה - FDA, ההמלצה שלנו היא להתרחק… התמחור מתבצע ע״פ כמות המזרקים ״שמתבזבזים״ בתהליך ע״פ המלצת הרופא המטפל. אם תזדקקו למזרק אחד הרי שמחיר ההליך ינוע בין 1,000 עד 1,800 ש״ח, אם תזדקקו למספר מזרקים המחיר יוכפל לפי מספר המזרקים ובדרך כלל תינתן הנחה.
ש. לכמה מזרקים אזדקק?
ת. התשובה לשאלה חייבת להתברר בייעוץ ולא יכולה להתבצע בטלפון! ברוב המקרים ובמצב נורמאלי (דהיינו קמטים לא חריגים) בטווח הגילאים 30 עד 45 תזדקקי למזרק אחד או מקסימום שניים כאשר מטרת הטיפול היא מילוי קמטים, בגיל מבוגר יותר השמיים הם הגבול אולם לא מקובל להזריק מעל לארבעה מזרקים. אם את מעוניינת בעיבוי השפתיים ולא משנה בת כמה את לרוב מזרק אחד יעשה את העבודה. כאשר מטרת הטיפול היא חידוד ועיצוב עצמות הלחיים הרי ששני מזרקים (של אחד סיסי כאמור) בדרך כלל יתנו את האפקט המתבקש.
ש. מהו המבנה של החומצה ההיאלורונית?
ת. באופן טבעי החומצה ההיאלורונית מופקת מגוף האדם ומדורגת מבחינה כימית כמו גליקוזאמינוגליקן (רב סוכר הבנוי מיחידת דו סוכר החוזרת על עצמה מספר רב של פעמים). בגוף, החומצה ההיאלורונית נמצאת תמיד כמולקולת משקל גבוהה ורחבה. המולקולה נבנית מסדרה מחזורית של שני סוכרים פשוטים משתנים, אחד נקרא חומצה Glucuronic והשנייה Nacetyl Glucosamine. שני המרכיבים הם מטענים שליליים וכאשר הם ביחד, הם נדחסים ויוצרים משקל מולקולארי גבוה. מולקולות החומצה ההיאלורונית הן ארוכות ורחבות במידה, יוצרות צמיגות גבוהה והשפעה של סיכה אשר עומדת בפני לחצים המאפשרים לפרקים ולעור לשאת משקל.
ש. מתי גילו את החומצה ההיאלורונית?
ת. השימוש המסחרי הראשון בחומצה ההיאלורונית נעשה בשנת 1942 כאשר אנדרה בלאץ הגיש בקשה לפטנט רשום וכדי להשתמש בו כתחליף לחלמון של הביצה באפייתם של מוצרים, התגלית שלו הייתה מיוחדת במינה. שום מולקולה אחרת לא הומצאה עם תכונות ייחודיות כאלה לגוף האדם. בלאץ הפך להיות למומחה המוביל בחומצה היאלורונית ועשה את רוב התגליות בנוגע לתכונות שלה.
ש. היכן ממוקמת החומצה בגוף?
ת. כעיקרון, החומצה ההיאלורונית נמצאת באופן טבעי כמעט בכל חלקי הגוף, ונמצאת בריכוזים גבוהים בחלקי גוף מסוימים. בכל מקום בגוף היא משמשת בתפקיד שונה. לרוע המזל, לחומצה ההיאלורונית יש חצי חיים (הזמן של המולקולה להתפרק ולהיפלט מהגוף) פחות משלושה ימים ואפילו פחות מיום בעור. מסיבה זו הכרחי שהגוף באופן מתמיד וקבוע יחדש את עצמו בחומצה. בנוסף ישנם מספר אזורים בגוף האדם בו יש לה תפקיד קריטי בתפקוד האנטומי.
ש. יעילות חומצה היאלורונית ברפואה
ת. מחקרים הוכיחו כי חומצה היאלורונית יעילה בטיפול בראומטיזם ודלקת מפרקים (Osteoarthritis) ובמיוחד ע”י הזרקה (הצורה היחידה שקיבלה אגב את אישור ה-FDA האמריקאי). במחקר מקיף שבוצע בארה”ב הוכח כי אצל 80% מהמשתתפים חלה הקלה משמעותית בכאבים מהם סבלו במפרקים ובאופן מיידי לאחר הזרקתה. פרק הזמן ממועד ההזרקה ועד להתפוגגות החומצה וחזרת הכאבים נמשך כשנה לאחריה המטופלים נדרשו להזרקות נוספות לשמירה על התוצאה.
ש. כיצד “לוקחים” חומצה היאלורונית?
ת. חומצה היאלורונית מבוצעת בעיקר באמצעות הזרקה ע”י רופאים (בישראל רק רופאים יכולים להזריק, בעולם גם קוסמטיקאיות ואחיות במדינות שונות מוסמכות לבצע הזרקות) אולם ניתן למצוא גם תחליפים לבליעה הנמכרים בבתי המרקחת ובמקומות אחרים. מחקרים הראו שיפור ניכר אצל רוב המטופלים כחודשיים עד ארבעה חודשים לאחר בליעת הכפסולות המכילות חומצה היאלורונית. לאחר שהושגה התוצאה הרצויה מומלץ להפחית במינון.
ש. מהן תופעות הלוואי הסיכונים והסיבוכים בהליך?
ת. אין תופעות לוואי משמעותיות כתוצאה מההליך, חומצה היאלורונית נחשבת לחומר מילוי איכותי ובטיחותי. אנשים הסובלים מאלרגיה לחומר ואין הרבה כאלה אסור שיעברו טיפול. גירוי העור במקום בו בוצעה הזרקה היא תופעת לוואי שעלולה לקרות אולם שכיחותה נמוכה מאוד, ישנם גם מקרים נדירים של משתמשים בתכשירים לבליעה אשר נגרמו להם פריחות בעור וגירודים. במצבים בהם הזריקו לכם יותר מכפי שהיו צריכים ניתן להספיג את החומצה ע”י הזרקת היאלורונידאז עליו תוכלו לקרוא באתר.