צלקות הן תוצר פתולוגי של תהליכים שונים בהם אקנה, אבעבועות, פצעי עור בחלקים שונים בגוף והן גם יכולות להיווצר כתוצאה מטראומה (עם או בלי איבוד של רקמות), מכוויות או כתופעת לוואי שלאחר ניתוח (קוסמטי או אחר). הצלקות מומקמות בכל חלקי הגוף והן מופיעות בגוונים, מרקמים וצורות שונות. טשטוש צלקות יתבצע בהתאם למאפיינים של כל צלקת וסוג הצלקת (צלקת היפרטרופית, צלקת הנגרמת כתוצאה מפצעי אקנה, קלואידים ועוד). הרופא המטפל, יקבע את התהליך הכירורגי או הלא כירורגי המתאים ביותר להעלמה וטשטוש הצלקות. לפניכם מאמר הבנוי שאלות ותשובות על טשטוש צלקות.
קיימות מספר שיטות לטשטוש צלקות ולכל רופא יש את השיטה בה הוא מאמין. למרות זאת, חשוב שתדעו שהשיטות הבולטות הן לייזר ופילינג לסוגיו ומכאן שאת האבחון חשוב לבצע אצל רופאים שיכולים להציע לכם לפחות שני פתרונות שונים. אנחנו מקשרים למכונים ורופאים שמחזיקים מכשירי לייזר מתקדמים שיודעים להסיר היטב את הצלקות, צרו איתם קשר עכשיו.
ש. האם ניתן לטשטש צלקות לחלוטין?
ת. אפשר לשפר לאין ערוך את המראה הוויזואלי של הצלקת, להפוך אותה לפחות בולטת לעין על ידי חלחול של חומרים מוגדרים או על ידי מגוון פרוצדורות הסרת צלקות בלייזר, ניתוחי השתלת עור, ניתוח להסרת צלקות עור, פילינג ועוד) אך העלמה מוחלטת של הצלקת היא משימה בלתי אפשרית, למרות שבעין בלתי מזויינת יהיה קשה מאוד להבחין בסימנים.
ש. מתי יש לטפל בצלקת?
ת. מומלץ להמתין זמן מסוים (משתנה מאדם לאדם בגלל פרמטרים פיזיולוגיים שונים) עד שהצלקת תגליד ותגיע למצב קבוע. קיימת למשל אפשרות שבמהלך תהליך ההגלדה הצלקת תחליף צבע ומראה. ישנן גם צלקות שמצטמקות במשך הזמן ולכן נקיטת פעולה טרם החלמה מלאה של הצלקות איננה מומלצת.
ש. האם טשטוש צלקות הוא הליך מסוכן?
ת. טשטוש צלקות בניתוח פלסטי הוא ההליך הפולשני ביותר ועדיין מיחסים לו תופעות לוואי מועטות ומינוריות. הסיכונים מטשטוש צלקות בניתוח כוללים דלקות, דימומים, סיבוכים הקשורים עם הרדמה או התפשטות הצלקת. בשיטות טשטוש צלקות אחרות בהן שימוש במכשירי לייזר, הסיכונים הן מינוריים עוד יותר. חשוב רק לבחור ברופא או מרפאה מנוסה כדי למנוע אי נעימויות ועוגמת נפש.
ש. מהי צלקת מסוג קלואיד?
ת. קלואיד היא צלקת גדולה, שמתפשטת מעבר לשטח החתך או הפצע, צלקת קלואיד מופיעה בצבע ורוד ומנוגדת באופן בולט לצבע העור שמסביבה. הקלואידים נוצרים כאשר הגוף ממשיך לייצר קולגן כאשר הפצע כבר הגליד.
ש. כיצד מטפלים בצלקת מסוג קלואיד?
ת. אפשר לטפל בקלואיד על ידי חלחול של חומרים המכילים סטרואידים על האזור הנגוע וזאת כדי להוריד את האדמומיות ותחושת הגירוד. במקרים אחרים מיוחדים, הטיפול בסטרואידים נועד לשטח את הצלקת. אם הטיפול אינו מצליח, הרקמה הצלקתית יכולה להיפרד שוב, ואז, סגירת הפצע תתבצע באמצעות שכבה נוספת של תפרים, תהליך המבוצע תחת הרדמה מקומית. טשטוש והעלמת צלקות קלואיד יכול להתבצע ע”י השתלת עור הדורשת הערכה מוקדמת של תוצאות הניתוח.
ש. האם קלואיד נעלם לצמיתות לאחר טיפול אחד או שצריך לחזור על הטיפול?
ת. טיפול אחד יכול לטשטש את הקלואיד לחלוטין אולם לא תמיד, ולכן, ישנם טיפולים משולבים שנועדו להפחית את האפשרות שהצלקות יחזרו. טשטוש צלקות מסוג קלואיד אינו טיפול מוגדר ובכל פעם לפי הצורך יש לחזור עליו.
ש. מהי צלקת היפרטרופית?
ת. צלקת היפרטרופית ברוב המקרים מזוהה בטעות כצלקת קלואיד היות ושתיהן נראות עבות, ורודות ובולטות מעל העור. מכל מקום, צלקות היפרטרופיות נוטות להשתפר באופן טבעי. הזמן שיש לחכות הוא בערך שנה או יותר עם הזרקת חומר מתאים. אם הטיפול הרגיל אינו משפיע, טשטוש צלקות היפרטרופיות יתבצע על ידי ניתוח או באמצעות מכשירי לייזר. בצורה זו המנתח הפלסטי יפריד את הצלקת, יסגור את החתך וישאיר את המקום להתאחות, לאחריו, יתקבל מראה אסתטי לצלקת כך שלא ניתן יהיה להבחין בה.
ש. האם ניתוח פלסטי יעיל גם למצבים של צלקת שנגרמה כתוצאה מכוויה?
ת. כוויות ופצעים מסוג אחר שגורמים לאבדן של עור, עלולים ליצור צלקת שיוצרת לחץ בקצוות שלה והתכווצות, ההתכווצות שנוצרה יכולה להשפיע על השרירים הקרובים ועל הגידים, והם אף עלולים למנוע את התנועה הנורמאלית של המפרקים. טשטוש צלקות, מבוצע בדרך כלל על ידי בידוד הצלקת והשתלת עור או קולגן. במקרים אחרים משתמשים בטכניקה הנקראת - Z פלסטיקה. טכניקות אחרות משתמשות בהתפשטות הרקמות בכדי להשיג יותר רקמות שמשפרות את מראה הצלקת. אם ההתכווצות כרונית, יתכן שילוב של טיפולי פיזיותרפיה לאחר הניתוח בכדי להחזיר את התפקוד למצב תקין.
ש. מהן הטכניקות הנפוצות לטשטוש צלקות בפנים?
ת. בגלל המיקום, הצלקות בפנים נחשבות בדרך כלל לבעיה אסתטית ואין זה משנה כרגע סוג הצלקת. ישנן מספר שיטות לטשטוש הצלקות בפנים כך שהללו יהיו הרבה פחות בולטות ונראות לעין. הטכניקה הנפוצה ביותר היא ניתוח להסרה חלקית או מלאה של הצלקת וסגירת הפתח באמצאות תפרים. אם הצלקת נמצאת אנכית לכפלים הטבעיים של העור או הקווים הרפויים, אפשר לשנות את מיקום הצלקת בצורה שתשתלב במקביל עם קווים אלו ותהיה פחות נראית לעין. טשטוש צלקות ניתן לבצע גם באמצעות מכשירי לייזר, דרמבריישן שזה שפשוף של העור, פילינג ועוד. שיטת הטשטוש תלויה בסוג הצלקת ובמאפיינים הפיזיים של המטופל.