יונטופורזיס

יונטופורזיס

טיפולים בהזעת יתר בידיים וברגליים ביונטופורזיס החלו עוד משנת 1940. יונטופורוזיס מועיל באופן יחסי לאנשים שניסו תרופות כימיות חזקות נגד הזעה הזקוקים לטיפול חזק ועוצמתי יותר. אנשים הסובלים מהזעת יתר בידיים או ברגליים, ימצאו כי יונטופורזיס ישפיע בצורה סבירה ויוריד את כמויות הזיעה עם שיעור הצלחה גבוה של 80% - נתונים סטיסטיים אלו נשענים על האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה. הטיפול בבית השחי ביונטופורזיס אינו מומלץ באופן כללי למרות מספר הצלחות לא מבוטל, שם מומלץ לעבור את ההליך עיקר ע״י הזרקת בוטוקס או ע״י מכשיר בשם מירה דריי. הצלחה בהליך תלויה במידה רבה גם במטופל עצמו היות ומדובר בטיפול מתמשך, זהו גם החיסרון הגדול של שיטת יוטופורזיס, במהלך הטיפולים הראשונים, מרבית המטופלים יראו בו מטרד וינטשו אותו, לעומת זאת יהיו כאלו שיהנו ממנו וישיגו תוצאות טובות.

המלצת המערכת

למרות שתרופות ותכשירים נותנים פתרון מסוים, ההמלצה היא לעבור טיפול במרפאה נגד הזעת יתר או על ידי הזרקת בוטוליניום טוקסין (בוטוקס, דיספורט או קסיאומין), או באמצעות ניתוח או על ידי הריסת הבלוטות בעזרת מכשירים שמבוססים על אור לייזר או באמצעות טיפול מירה דריי לבית השחי. התייעצו עם הרופאים שלנו שמנוסים בכל שיטות הטיפול.

 


כיצד פועל יונטופורזיס?

יונטופורזיס משתמש במים כמוליך של זרמים חשמליים מתונים דרך החלק העליון של העור. הדבר אינו ברור עדיין ולא ניתן להסביר במדויק ובצורה מדעית איך ולמה היונטופורזיס עובד, משערים כי זרם חשמלי וחלקיקים מינראליים במים, פועלים יחדיו ומעבים באופן מיקרוסקופי את השכבה החיצונית של העור, ועל ידי כך הם חוסמים את זרימת הזיעה לפני העור. כאשר הזרימה של הזיעה נחסמת או נעצרת היא מפסיקה את ייצור הזיעה לאזור שטופל.

 


מכשירי היונטופורזיס

ישנו כיום מבחר לא גדול של מכשירי יונטופורזיס אשר נמצאים בשוק בהישג יד (בישראל כמעט ולא ניתן להשיג את המכשיר), בכל זאת שווה להתמקד בהמלצת האגודה הבין לאומית לטיפולי הזעת יתר שמכירה יותר במכשיר של ר.א פישר שמגיע עם רכיב תוכנה המתחבר לתוכנת-אם ומרחיב את אפשרויות הפעולה שלו. בנוסף למכשיר של ר.א פישר ישנם מכשירים נוספים כמו היידרקס והידורמד שמיוצרים באירופה והם גם בעלי מוניטין. אנשים יכולים לרכוש גם מכשירי יונטופורזיס לשימוש ביתי או למצוא אותם במרפאות השונות העוסקות בטיפולי הזעת יתר. להזעת יתר קלה, ישנו מכשיר אחר המופעל על ידי בטריה בשם דריוניק (פחות נפוץ בימים אלו בישראל בשל טיפולים מרפאתיים יעילים יותר) אשר יכול להספיק. אך ההמלצה היא על שימוש במכשיר קבוע עם חיבור לחשמל במקום אלו הפועלים על ידי בטריות, אם כי ישנם גם מכשירים העובדים עם בטריות בעלי עוצמה זהה לאלו המחוברים לרשת החשמל.

 


השימוש ביונטופורזיס ותופעות לוואי

הוראות השימוש של המכשירים משתנות לפי הנחיות היצרן, אך באופן כללי המטופל ישב עם הידיים והרגליים או עם יד אחת ורגל אחת טבולים במגשים רדודים שמולאו במי ברז לפרקי זמן קצרים (20 עד 40 דקות) כאשר המכשיר משגר זרמים חשמליים מתונים ומשתנים באופן יזום דרך המים שמשמשים כמוליך (עוצמת הזרם ניתנת להגברה על ידי ראוסטט). חוזרים על התהליך כל יומיים שלושה למשך עשר עד תריסר פעמים. כאשר משיגים את היובש המיוחל, המטופל עובר לשלב התחזוקה, שהוא פעם בשבוע או פעם בשבועיים, תלוי במצב המטופל. כדי לשמור על יובש יש להכיל את היונטופורזיס כל פעם לפני שהזיעה מתחילה לחזור, ולא, התהליך יהיה חייב להתבצע מהתחלה עד להשגת היובש הרצוי. ליונטופורזיס אין תופעות לוואי משמעותיות והוא נחשב לטיפול בטוח.